Lidwien Chorus


geboren: 1951, Oegstgeest
categorie: schilderijen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 10

Lidwien Chorus studeerde van 1969 t/m 1973 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Daarna specialiseerde zij zich van 1974 tot 1978 aan de Haagse Vrije Academie in lithografie (steendruk), bij Georg Hadeler. De kunstenaar vindt lithografie de beste techniek om haar meest geliefde onderwerp, de natuur en in het bijzonder vogels, af te beelden. Daarbij is zij geïnteresseerd in de weergave van de grafische patronen die vogels van zichzelf al hebben, bijvoorbeeld in hun verenkleed, en in de opbouw van een meerkleurenlitho, tot zeven kleurendrukgangen in transparante lagen.
Lidwien, die in 1985 voor de Teleac-cursus Grafische Technieken het onderdeel Lithografie schreef en uitvoerde, gebruikt in de eerste plaats haar eigen waarnemingen om vogels in hun meest kenmerkende houding en omgeving weer te geven. Zij maakt in de natuur schetsen en baseert daarop haar ontwerpen. Voor details gebruikt zij ter aanvulling zelfgemaakte foto’s. In een bosrijke omgeving opgegroeid, is de kunstenaar van jongsaf vertrouwd met de natuur. Lidwien reist veel, meestal naar plaatsen waar de kans op het zien van vogels groot is. Een bijzondere plaats neemt voor haar daarbij Griekenland in, waar zij met haar man, Gerard Koolschijn, vertaler van Griekse literatuur, vaak langere tijd heeft gewoond en waar het klimaat buiten tekenen goed mogelijk maakt.
Behalve litho’s maakt Lidwien Chorus pentekeningen, aquarellen en acrylschilderijen, waaronder portretten. Naast haar werk als beeldend kunstenaar werkt zij als lerares tekenen aan verschillende scholen, waaronder het Rijnlands Lyceum Wassenaar (1976-1988) en het Sorghvliet Gymnasium in Den Haag (1984-heden). Sinds januari 2007 woont en werkt zij in Orvelte (Drenthe).

© Kunstgalerie Oog voor Natuur