Jaap Deelder


geboren: 1952, Terschelling
categorie: sculpturen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 36

Jaap Deelder maakt op zijn zeventiende jaar z'n eerste houten beeld. De autodidact vervaardigt elk model uit één stuk. ''Je kunt niet zomaar iets uit een willekeurig brok hout snijden. Je zoekt het hout bij je onderwerp. Het kan ook zijn dat het hout mij op een idee brengt. De aard en het karakter van het materiaal, hardheid, kleur, nerf, knoesten en vorm, bepalen de te kiezen afwerking. Die kan variëren van een 'tintelend' glad eindresultaat door het veelvuldig schuren en polijsten, tot het zichtbaar laten van de grove beitel- en gutssteken.'' Een uitgesproken voorkeur voor bepaalde houtsoorten heeft Deelder niet. Zijn beitel bewerkt zowel inlandse houtsoorten, zoals iep, vogelkers, eik, es, esdoorn, den, taxus, populier en vlier, als tropisch ebben of coromandel. Bovendien hakt hij beelden uit Belgisch hardsteen en marmer.
Vogels hebben zijn voorkeur, vanwege hun mooie vormen. De kunstenaar, die geregeld betrokken is bij internationale natuurbeschermingsprojecten, streeft naar ''ornithologische juistheid'', waarbij het beeld ook een bepaalde ''artistieke spanning'' moet oproepen.
Deelders sculpturen bevinden zich in museale collecties en zijn te zien op tentoonstellingen in Nederland, België, Groot-Brittannië (o.a. Nature in Art), Ierland, Polen, Spanje, Zweden en de VS.

© Kunstgalerie Oog voor Natuur