Hans J. Geuze


geboren: 1936, Bergen op Zoom
categorie: schilderijen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 7
webwinkel wildlife art-boeken: 3

Hans J. Geuze heeft –zolang hij zich kan herinneren– geschilderd. Zijn verbondenheid met de natuur blijkt uit zijn initiatief voor de inrichting van het ”Polderreservaat” in zijn woonplaats in het zo bedreigde Groene Hart. „Ik laat me daarbij inspireren door de natuur, in het bijzonder door vogels en vlinders.” Meestal maakt hij in het veld schetsen met potlood en aquarel, of hij maakt snel een foto om een interessante situatie vast te leggen. Dit voorwerk dient dan als uitgangspunt voor een schilderij in aquarel, gouache of acryl. Deze manier van werken geeft Geuze de mogelijkheid een eigen interpretatie te geven van wat hij waarneemt. „Ik vind dat er een toegevoegde waarde in moet zitten.”
De kunstenaar werkt in brede, vlakke toetsen, op groot formaat en met een oog voor abstracte patronen in de natuur. Hij voelt zich geïnspireerd door het werk van de Zweedse vogelschilder Lars Jonsson. „Een aquarel moet direct en trefzeker zijn. Corrigeren doe ik niet, ik ben maar zelden tevreden en gooi heel veel weg. Voordat ik er tevreden over ben gaat een werk lange tijd in incubatie.” Ondanks zijn kritische werkhouding legt hij een groot aantal vogelsoorten vast, ook veel vogels die hij op zijn vele internationale reizen ontmoet.
Geuze, tot aan zijn pensionering in 2001 hoogleraar celbiologie aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, behoort tot de oprichters van de Artists for Nature Foundation, waarvan hij tot 1998 voorzitter is. Hij doet aan diverse projecten van deze organisatie mee aan.
De kunstenaar exposeert in Nederland, Engeland, Spanje, Japan en de VS. Het Amerikaanse Leigh Yawkey Woodson Art Museum selecteert vijf keer werk van hem voor de internationale vogelkunsttentoonstelling ”Birds in Art”.
© Kunstgalerie Oog voor Natuur