Gerard Hendriks


geboren: 1947, Eindhoven
categorie: schilderijen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 7
in de webwinkel: kaartenGerard Hendriks wil op zijn tiende jaar al kunstschilder worden. „Vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden ben ik gaan tekenen. Na verloop van tijd pakte ik ook het penseel en ben sindsdien nooit meer met schilderen gestopt.” Hij wil dolgraag naar de kunstacademie, maar zijn ouders steken daar een stokje voor. Door de jaren heen leert hij zichzelf allerlei technieken aan, van abstract tot figuratief en combinaties daarvan.
Sport, dans, muziek en stillevens zijn thema’s die Hendriks aanvankelijk schildert. Tegenwoordig inspireert ”wildlife” hem. „Jarenlang heb ik realistische schilderijen gemaakt van vooral stillevens en dieren. Op een gegeven moment gaf deze manier van schilderen mij steeds minder voldoening. Alles stond er exact op zoals het was, maar voor mijn gevoel ontbrak er toch iets aan het schilderij. Ik kon mijn emoties onvoldoende kwijt en de uitkomst verraste me niet meer.”
Gerard besluit ”losser” te gaan werken. „Aan die vrije, wat abstracte stijl beleef ik veel meer plezier, want ik kan mijn gevoelens daarin leggen. Vogels en andere dieren blijven herkenbaar, de kleur hoeft echter niet realistisch te zijn.”
De kunstenaar zet zijn onderwerpen flitsend en kleurrijk neer in aquarelverf, vaak in combinatie met pastelkrijt en andere materialen. „De manier waarop ik de verf gebruik, maakt dat het elke keer weer een verassing is hoe het afloopt. Ik neem ook de vrijheid om op het werkstuk te krassen, te schuren, te spetteren, te plakken en andere materialen te gebruiken. Alleen het artistieke eindresultaat telt. Het is mijn bedoeling dat de kijker een gedeelte van het schilderij zelf invult. Voor mij is het telkens een spannend avontuur, een soort safari achter de tekentafel.”
Hendriks, in 2006 toegelaten tot het Aquarel Instituut van België, exposeert geregeld in galerieën en musea en verzorgt bij Kunstgalerie Oog voor Natuur aquarelmasterclasses.

© Kunstgalerie Oog voor Natuur