Jeanette Jansengeboren: 1965, Veenendaal
categorie: sculpturen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 6 

Oog voor de natuur werd Jeanette Jansen voornamelijk bijgebracht door haar vader. “We gingen er regelmatig op uit. Om hazen, fazanten en reeën te spotten. Nog steeds maakt het mijn dag goed als ik wild kan ontdekken; het is voor mij een cadeautje, als ik zomaar onderweg verrast wordt door een dier.”
Al vroeg begon Jeanette, met redelijk wat natuurboeken binnen handbereik, te tekenen. “Op latere leeftijd kwam ik pas in aanraking met het werken in brons. Hierin kan ik beter mijn "beeld" kwijt. Mens en dier zijn de belangrijkste inspiratiebronnen. Aangemoedigd door mijn ‘leermeester” ben ik in 2007 begonnen met exposeren.”
De beeldhouwer uit Veenendaal heeft een grote bewondering voor sculpturen die aangetast zijn door de tijd én het fantastische vakman- en kunstenaarschap dat soms al ruim 2000 jaar geleden tot uiting kwam. Bovendien kan de kracht, souplesse en schoonheid van zowel mensen als dieren haar raken.
“Door dit alles word ik uitgedaagd en geprikkeld en kom ik tot een beeld, met als doel de houding en typische kenmerken die mij fascineren zo goed mogelijk tot uiting te brengen. Wat ik voor een dier kenmerkend vind, probeer ik uit te lichten. Juist door het weglaten van bepaalde delen worden die aspecten vaak versterkt.” Voordat Jeanette daadwerkelijk aan de slag gaat verdiept zij zich grondig in het onderwerp. “Ik lees me in en om de anatomie goed weer te geven is het bestuderen van foto- en/of videomateriaal onontbeerlijk. Als het even kan probeer ik het onderwerp ook “live” te observeren. Het lijkt erop, en ik hoop dat ook, dat mensen door wildlife art bewuster worden van al hetgeen wat in onze directe omgeving leeft.”
De kunstenares neemt deel aan diverse tentoonstellingen in Nederland en Duitsland. Vanaf 2011 exposeert Jeannette haar sculpturen bij Kunstgalerie Oog voor Natuur.
© Kunstgalerie Oog voor Natuur