Ruud Jaspersgeboren: 1939, Delft
categorie: sculpturen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 11

Ruud Jaspers begint in 1996, na een loopbaan als instrumentmaker aan de Technische Universiteit Delft, met het vervaardigen van sieraden van gebruikt eetbestek. Het metaal is alpaca, een legering van koper met nikkel en zink, ook wel ”nieuw zilver” genoemd.
Na enige tijd biedt deze bezigheid hem geen uitdaging meer. Jaspers verlegt zijn aandacht naar de natuur en begint van het roestvrijstalen bestek sculpturen te lassen.
Inspiratie doet hij op tijdens fietstochten. „Fietsen in de vrije natuur is een van mijn grootste hobby’s. Ik ontdek dan allerlei dieren, die voor mij model staan. Reigers aan de waterkant, maar ook kikkers, eenden, uilen, schildpadden en libellen.” Vogels hebben zijn voorkeur.
Omdat Ruud Jaspers gebonden is aan de bestaande vormen van het beschikbare materiaal afgedankte lepels, vorken en messen– zijn de door hem gemaakte objecten met veel fantasie en met een knipoog naar de werkelijkheid vervaardigd.
De autodidact, die vanaf eind 2007 zijn unieke besteksculpturen bij Kunstgalerie Oog voor Natuur exposeert, sleepte tijdens kunstmanifestaties diverse prijzen in de wacht. „Ik ben waarschijnlijk de enige in Nederland die zulk werk maakt. Veel van mijn vogels zijn dan ook naar diverse werelddelen gevlogen.”

© Kunstgalerie Oog voor Natuur