Léon R. van der Lindengeboren: 1953, Utrecht
categorie: schilderijen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 8

Léon R. van der Linden studeert een poosje biologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht, maar besluit in 1990 fulltime dieren te gaan schilderen. Als autodidact legt hij die vast in gouache, acryl- en olieverf. Aanvankelijk is de natuur in Nederland –de bossen op de Utrechtse Heuvelrug en de Waddenzee– zijn belangrijkste inspiratiebron. Later leveren zijn reizen naar Europa, vooral de ongerepte bergketens en het droge binnenland van Spanje, een scala aan onderwerpen op.
Op advies van de Belgische kunstenaar Carl Brenders stuurt Van der Linden in 1990 werk in voor de internationale vogelkunstentoonstelling ”Birds in Art” van het Amerikaanse Leigh Yawkey Woodson Art Museum. In 1992, 1993 en 2009 krijgt hij opnieuw een uitnodiging om mee te doen.
De schilderstijl van Van der Linden is realistisch, maar de Ameronger schildert geen foto’s na. „Bij fotografie zit je altijd vast aan het moment, als schilder bepaal je alles zelf. Hoe een dier zit of vliegt en in welke omgeving. Ik schilder hoofdzakelijk vanuit mijn fantasie. Soms haal ik er wel foto’s bij om speciale details zo realistisch mogelijk te schilderen.” Sinds 2008 verzorgt hij masterclasses bij Kunstgalerie Oog voor Natuur.
Van der Linden exposeert in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Japan, Canada en de VS.
© Kunstgalerie Oog voor Natuur