Bernd Pöppelmann


geboren: 1946, Rheine (Duitsland)
categorie: schilderijen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 1
webwinkel: boek Bernd Pöppelmann - Maler


   

Bernd Pöppelmann moet de dieren die hij schildert eerst gezien hebben. „Als dat niet het geval is mis ik de levendigheid, maar ook de kennis over verhoudingen en anatomie. Je moet bijvoorbeeld weten hoeveel pennen er in de vleugel van een vogel zitten, waar de gewrichten zich bevinden en hoe die bewegen. Een foto voldoet dan niet. Het schilderen van de natuur is eenderde zien, eenderde weten en eenderde voelen.” Hij brengt dan ook veel tijd door in de natuur. Als een jager besluipt hij het wild met een verrekijker, fotocamera en schetsblok. De Duitser, die geen speciale kunstopleiding heeft gevolgd, vindt zich geen fijnschilder. „Soms zeggen mensen als compliment tegen me: „Het lijkt zo echt, het is net een foto”, maar dat beschouw ik niet als een compliment. Een foto is een momentopname, een schilderij is meer. Het behelst een periode van weken of zelfs van maanden.”
De schilder ziet het als zijn taak om anderen erop te attenderen dat de expansiedrift van de mens ten koste gaat van de natuur. „Ik wil het publiek voor ogen houden hoe mooi ”wildlife” is en hen tegelijkertijd laten voelen hoezeer de fauna en flora door de menselijke beschaving in het gedrang komt.”
Behalve in zijn geboorteland exposeert Pöppelmann in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Israël, Japan, Nederland, de VS en Zweden. Het Amerikaanse Leigh Yawkey Woodson Art Museum selecteert diverse keren werk van hem voor de internationale vogelkunsttentoonstelling ”Birds in Art”.

© Kunstgalerie Oog voor Natuur