Wim Romijn

geboren: 1952, Rotterdam
categorie: schilderijen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 2

Wim Romijn, internationaal befaamd als paardenschilder, legt zich sinds 2006 volledig toe op het thema ”wildlife”. „Het hoofdstuk ”paard” beschouw ik als afgesloten. Ik heb over dat onderwerp verteld wat ik moest vertellen. Natuurlijk blijf ik het trekpaard trouw maar het merendeel van mijn tijd wil ik nu wijden aan mijn tweede grote liefde: de natuur. Als kind doolde ik in mijn eentje vaak door de Soester- en Zeister bossen om vogels te bekijken en te beluisteren. Met regelmaat en na onrustige nachten kroop ik 's morgens om vier uur uit bed om reeën in het boerenland rondom landgoed Den Treek in Oud-Leusden te kunnen observeren. Vakanties waren altijd slopend door een onuitsprekelijke drang om in de vroege uren het gedrag van bos- en velddieren te willen bestuderen. Die ervaringen, maar ook nieuwe indrukken van de natuur leg ik nu vast.”
Hij identificeert zich graag met Cornelis Jetses. „Hij is mijn grote voorbeeld en bezieler. Zijn belangstelling voor de gewone man spreekt me aan. Hij was een talentvolle kunstenaar en bovendien een nobel mens. Hij beeldde de arme altijd op een respectabele manier af. Ook het vuilnisbakje, het bastaardhondje, was een geliefd onderwerp voor hem".
Romijn observeert als een havik, krabbels op een kladblok en foto’s houden voor hem opgedane indrukken vast. Een mooie dag in het veld beleeft hij dankzij deze referenties opnieuw, wanneer in het atelier zijn penseel de vrije hand krijgt. De naturalistisch werkende natuurschilder beheerst de techniek van aquarel en gouache, maar gebruikt tegenwoordig voornamelijk acrylverf.
© Kunstgalerie Oog voor Natuur