Ari Stolkgeboren: 1934, Rotterdam
categorie: schilderijen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 14

Ari Stolk noemt zich een natuurmens pur-sang. De liefde en respect voor al wat leeft inspireert hem bovenmate. De geboren Rotterdammer –op 31 januari 1934 ziet hij het levenslicht– legt dat op een geheel eigen wijze vast. Aanvankelijk met gouache, tegenwoordig met acrylverf.
Geduld, uiterste nauwkeurigheid en vooral oog voor detail zijn de kenmerken van het werk van de autodidact. Maar er is meer. Het besef dat de natuur in ernstige mate bedreigd en aangetast wordt is in de meeste schilderijen het hoofdmotief. „Ik leg in mijn werk de boodschap dat het milieu sterk achteruit gaat. Op die manier wil ik afwijken van wat andere natuurkunstenaars maken.”
De fijnschilder, die zijn carrière begint als reclameontwerper, wordt eind jaren zeventig illustrator. Het Wereld Natuur Fonds en Vogelbescherming Nederland maken jarenlang gebruik van zijn talenten en boeken als ”Vogels natuurlijk”, ”Vogeltaal” en ”Vogels kijken” bevatten zijn tekeningen. Vanaf begin jaren negentig maakt Stolk onder het motto ”de realiteit voorbij” vrij werk.
Zijn schilderijen exposeert hij in Zwitserland, de VS en Nederland. De kunstenaar is in 2005 betrokken bij het project van de Artists for Nature Foundation, waarmee alle 22 molens van het Utrechts Landschap artistiek in beeld komen.

© Kunstgalerie Oog voor Natuur