John Threlfallgeboren: 1958, Bolton
categorie: schilderijen
aantal objecten bij Kunstgalerie Oog voor Natuur: 5
in webwinkel: boek Between the Tides

John Threlfall, geboren in Bolton, werd al vanaf jonge leeftijd aangemoedigd het landschap te waarderen en te respecteren. Hij studeerde geochemie aan de universiteit van Liverpool. Pas na het afstuderen begon zijn verlangen om waarnemingen en ervaringen met potlood en verf vast te leggen echt vorm te krijgen, vooral tijdens onderzoeksexpedities op verlaten eilanden en in de hooglanden van Groot-Brittannië. Daarmee begon ook een levenslange leertijd, waarbij hij eveneens zijn licht opstak bij andere kunstenaars. John begon in 1990 full-time te schilderen.
Sinds de verhuizing naar Dumfries en Galloway in 1992 maken vogels en andere dieren steevast deel uit van zijn landschappen. Veldschetsen vormen de basis voor zijn schilderijen. "Ik ben grotendeels autodidact, maar de kunstenaars die ik heb bestudeerd en bewonder hebben een expressieve stijl. Het werk van Bruno Liljefors en Bob Kuhn komt me dan voor de geest, terwijl in de hedendaagse kunst de stijl van Ken Howard, Arthur Maderson en David Prentice mij inspireert." 2007 was een belangrijk jaar voor de kunstenaar: hij werd verkozen tot lid van de Society of Wildlife Artists en won de felbegeerde Swarovski / BirdWatch 'Bird Artist of the Year'–award.
Zijn schilderijen zijn tentoongesteld bij diverse galerieën in Groot-Brittannië en sinds 2008 ook bij Kunstgalerie Oog voor Natuur in Opheusden.
In 2008 publiceerde John Threlfall zijn eerste boek. In ”Between the Tides”, waarin veel van zijn bekende schilderijen staan, geeft de kunstenaar een persoonlijke impressie van de natuur bij Britse riviermonden.
© Kunstgalerie Oog voor Natuur