Oog voor Gedrag

Aan de thema-tentoonstelling ”Oog voor Gedrag” -van 4 oktober t/m 27 december 2008– namen 69 kunstenaars deel.

Martin Hogeweg - Parapluvogel


Martin Hogeweg - Parapluvogel


Zwarte reiger - Egretta ardesiaca (Wagler, 1827)
Black Egret / Glockenreiher / Aigrette ardoisée

De jachttechniek van de zwarte reiger levert unieke beelden op. Door het spreiden en naar voren trekken van de vleugels ontstaat er, bij volledige sluiting, een halve bol die boven het water zweeft. De vorm geeft zo nauwelijks meer visuele aanknopingspunten om er een reiger in te herkennen maar prikkelt des te meer de nieuwsgierigheid. De ”parapluvogel” doorloopt zo zelf in zijn verschijningsvorm stadia van realistisch tot bijna abstract. Daardoor alleen al moet je er wel een beeld van maken.

materiaal: brons, donker grijs gepatineerd, sokkel rvs-plaat en Iers hardsteen
oplage: 8 + 2
formaat (hxbxl): 32 x 30½ x 33 cm of 25½ x 30½ x 33 cm


<< previous 22 uit 69 next >>
Return



Om te overleven moeten dieren vanaf de geboorte tot de dood tal van obstakels overwinnen. Deze hindernissen zijn nagenoeg voor alle organismen gelijk, of het nu walrussen, wenkbrauw albatrossen, wormsalamanders of wantsen zijn. Ze moeten allemaal opgroeien, voedsel, beschutting en een partner zoeken, communiceren en vijanden te slim af zijn. Hoe elke soort "the struggle of life" voltooit en uiteindelijk zijn genen doorgeeft aan volgende generaties is evenwel ongekend divers en doet onderzoekers nog geregeld achter de oren krabben. Gedrag blijkt een wereld vol merkwaardige, mysterieuze én indrukwekkende geheimen.
„Kortom, een boeiend onderwerp voor onze eerste thema-tentoonstelling”, zegt galeriehouder Willem H. Smith. „Veel kunstenaars trekken geregeld de wildernis in en verdiepen zich soms zodanig in een diersoort dat zij zich er haast mee vereenzelvigen. Het komt zelfs voor dat ze facetten van gedrag visualiseren die nooit eerder door fotografen konden worden vastgelegd.”
Hij noemt als voorbeeld de broedzorg van het houtsnipwijfje. „Bij gevaar klemt ze haar jongen tussen de poten en brengt ze de kuikens een voor een vliegend in veiligheid. Kees van der Wal, jarenlang koddebeier op Schiermonnikoog, had driemaal het geluk het transport met eigen ogen te aanschouwen. Helaas heeft nog niemand dit verbluffende fenomeen kunnen fotograferen. We ‘behelpen’ ons voorlopig met Archibald Thorburn en Rodger McPhail, Britse natuurschilders die dit gedrag met hun penselen prachtig vastlegden.”
De 69 schilders en beeldhouwers maken de bezoeker deelgenoot van hun fascinatie voor een van de meest interessante  takken van de biologie. Deze aanpak is op het gebied van ”wildlife art” in Nederland nooit eerder vertoond.

© Kunstgalerie Oog voor Natuur