oog voor wildlife art...

Kunstgalerie Oog voor Natuur richt zich uitsluitend op ''wildlife art'', een kunstvorm gebaseerd op het thema ''in het wild levende dieren''. Dat maakt deze online galerie uniek in Nederland.
De keuze voor dit kunstgenre kwam bij galeriehouder Willem H. Smith niet van de een op de andere dag. Als redacteur van een landelijk dagblad ontmoet hij in 1993 Robert Bateman, een wereldberoemde beeldend kunstenaar uit Canada die zich laat inspireren door in het wild levende dieren. ''Zijn werk sprak mij aan. Ik ging me meer in deze kunstvorm verdiepen en kwam tot de ontdekking dat ook in Nederland veel talentvolle schilders, tekenaars en beeldhouwers artistiek bezig zijn met wilde dieren. Ze zijn hier amper bekend, mede omdat galeries en musea hun werk nauwelijks exposeren. Wij besloten deze kunstvorm als eerste in Nederland permanent een podium te bieden.''
Oktober 2002 openden Smith en zijn echtgenote Margriet galerie Smith in Style. Hun initiatief in het Betuwse Opheusden groeide al snel uit tot een trefpunt voor liefhebbers van ''wildlife art''. Zowel de tentoonstellingen als de teken- en schilderdemonstraties trokken bezoekers uit het hele land.
Na zestien exposities koos de galerie in 2007, bij de viering van het eerste lustrum, voor een nieuwe naam: Kunstgalerie Oog voor Natuur. ''Daarmee kwam onze specialisatie beter in beeld. Tegelijkertijd bracht de naam tot uitdrukking dat 'onze' kunstenaars de wilde fauna en flora een warm hart toedragen. Het zijn, soms onbewust, ambassadeurs van de natuurbescherming.''
Eind 2015 namen Willem en Margriet Smith het besluit om de galerie in Opheusden te sluiten. Het duo zet via internet de activiteiten voort.

© Kunstgalerie Oog voor Natuur