giclée

De term "giclée" is van Franse oorsprong en wordt op zijn Frans uitgesproken: zjiklee. Het betekent "spetteren" of "vernevelen", als aanduiding voor een eigentijdse druktechniek die gebruikmaakt van ononderbroken inktstralen voor het aanbrengen van de verschillende kleurlagen.

Nadat het originele kunstwerk digitaal is gescand, produceert een hoogwaardige inkjetprinter een voor het blote oog rasterloze kwaliteitsprint. De puntjes zijn zo fijn dat ze alleen met een sterke loep kunnen worden opgespoord. Wat eveneens aan een gicléedruk opvalt, is de grote beelddiepte, de zeer hoge scherpte en de minutieuze detaillering van de afbeelding. De oppervlaktestructuur van een geprint schilderij is tot in detail te volgen. Van een dun beschilderd doek zijn de draden van het linnen te tellen. Bij een tekening of aquarel is de overeenkomst met het origineel griezelig volmaakt. Bij zulk printwerk mag geen enkele oneffenheid (drukfoutjes, stofjes en krasjes) zichtbaar zijn. Het gebruik van duurzame, lichtvaste en lang houdbare kleurpigmenten dient eveneens vanzelfsprekend te zijn. Nadat de drukproeven door de kunstenaar zijn bekeken en goedgekeurd, wordt de gicleeprint op canvas of duurzaam papier afgedrukt in een van tevoren bepaalde oplage. Helaas duiken de laatste tijd echter steeds vaker bedrijven op die een graantje van een groeiende markt mee willen pikken en pretenderen dergelijke reproducties in een strikt gelimiteerde oplage te maken.

De giclée moet zijn voorzien van een certificaat van echtheid, die meestal door de kunstenaar persoonlijk is ondertekend. Daarop mogen de volgende gegevens evenmin ontbreken: op welk materiaal er is gedrukt, welke firma maakte de print, de totale oplage en het nummer van de editie, en de datum van uitgifte.