Archibald Thorburn

Kunstgalerie Oog voor Natuur heeft veruit de grootste collectie wildlife art-boeken van Europa op voorraad, waaronder het nieuwe boek van Archibald Thorburn. Het boek kunt u via onze webwinkel bestellen.
Hieronder vindt u een korte beschrijving over de kunstenaar en enkele afbeeldingen uit het boek. David Shepherd -zelf een gevierd en wereldvermaard natuurkunstenaar- steekt zijn bewondering voor zijn landgenoot in het voorwoord in ieder geval niet onder stoelen of banken en noemt hem zelfs de beste vogelschilder van alle tijden.


Thorburn, op 31 mei 1860 in het Schotse Lasswade geboren, beperkte zich overigens niet tot het schilderen van gevogelte. De getalenteerde Brit zag zoogdieren, insecten en bloemen zeker niet over het hoofd.


Dat neemt niet weg dat hij een specialist was in het afbeelden van veerwild. In het fraai uitgevoerde en 181 pagina’s tellende boek vliegen de fazanten en patrijzen lustig rond en ontbreken evenmin korhoenders en houtsnippen. Thorburn portretteerde de dieren in een omgeving waar ze thuishoren, het liefst in aquarel.


Op zijn twintigste mocht hij zijn eerste kunstwerk in de Royal Acadamy of Arts van Londen exposeren, maar de echte doorbraak kwam toen Lord Lilford hem vroeg zijn boek ”Coloured Figures of the Birds of the British Islands” te illustreren. Daarmee werd zijn reputatie als vogelschilder gevestigd.
Thorburns werk werd zo gewild dat de kunstenaar reproducties van zijn schilderijen liet maken. De man was tijdens zijn werkzame leven ontstellend productief. David Water, auteur van het boek en zelf een liefhebber en verwoed verzamelaar van zijn werk, moest dus keuzes maken en selecteerde een groot aantal fraaie afbeeldingen van prints die tussen 1889 en 1934 het licht zagen. Een jaar later, op 9 oktober 1935 overleed de markante kunstenaar, die bijna tot de laatste snik schilderde. Met ”Blackgame in Winter” sloot Thorburn zijn carrière op een meesterlijke wijze af.



terug naar boekenoverzicht


© Kunstgalerie Oog voor Natuur