wandelen

Een bezoek aan Kunstgalerie Oog voor Natuur kunt u uitstekend combineren met een wandeling door de natuur.
Vlakbij, langs de Neder Rijn, bevinden zich terreinen waar rustzoekers met eigen ogen kunnen zien hoe zich daar een prachtige rivierwildernis ontwikkelt: kwelmoerassen, wilgen- en populierenbossen, bloemrijke graslanden, strangen, kreken en geulen. Een eldorado voor bevers, ganzen, ooievaars en lepelaars. Grazers zoals Konikpaarden en Galloway runderen houden de gebieden vaak open.

De afstand geeft aan hoever de terreinen van Kunstgalerie Oog voor Natuur af liggen.

● 0,5 km: Maneswaard/de Spees, een uiterwaard aan de zuidoever van de Neder Rijn bij Opheusden. Oppervlakte: 90 hectare. Eigendom van het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Natuurontwikkeling staat hier in dienst van het open karakter van het landschap, omdat het bij hoog water overloopgebied voor de rivier moet blijven. Natuurontwikkeling moet de openheid van het terrein versterken. Geen overdadige struweel- en bosvorming dus, maar lage vegetatie waartussen poelen en herstelde dode rivierarmen (strangen) veel water kunnen bergen.



De grote waterpartijen onstonden door het afgraven van grind en klei (voor steenfabrieken in de buurt) en vormen nu een uitstekende leefomgeving voor een groot aantal watervogels. Zo is de Maneswaard een pleisterplek voor de grauwe gans, die de openheid en de lage grasvegetatie op prijs stelt. Ook de aalscholver is een vaste bezoeker.

Aan de oostzijde van het reservaat is op de zomerkaden een wandelpad uitgezet. Het startpunt is naast de grindplas, die ook wel het "gat van Opheusden" wordt genoemd.



Aan de westzijde van de weg naar het pontveer zijn de voormalige rabatten weer hersteld. Rabatten of bedden zijn gemaakt met behulp van de aarde die beschikbaar kwam bij het graven van greppels, die voor een snelle waterafvoer zorgden. Een deel van het land is dus in feite verlaagd en een ander deel verhoogd.

In het westelijk deel van het gebied, aan de zuidkant van de dijk nabij de Spees, liggen vier betonnen schietopstanden en een kazemat uit de Tweede Wereldoorlog. Ze staan op een oorspronkelijke fortificatie van de Grebbelinie uit 1799, die aan de overkant van de Neder Rijn onder Wageningen doorloopt. Het verdedigingswerk is in 2000 gerestaureerd. Ook zijn in dit deel nog poelen te zien, restanten van een vroegere dijkdoorbraak.


● 2,3 km (via veerpont): De Blauwe Kamer, reservaat aan de noordoever van de Neder Rijn, onderaan de 50 meter hoge Grebbeberg, op de grens van Gelderland en Utrecht. Oppervlakte: 120 hectare. Sinds 1984 in bezit van Stichting Het Utrechts Landschap. Vogelobservatiehut De Blauwe Kijk. Informatiecentrum De Blauwe Balie: Blaauwe Kamer 16 bij Wageningen.

 

● 41 km: De Gelderse Poort, 1e grensoverschrijdende natuurontwikkelingsproject in Europa. Bezoekerscentrum Grenspost Gelderse Poort: Rijndijk 5-6 in Millingen aan de Rijn. Kijk hier op de kaart.

© Kunstgalerie Oog voor Natuur